in celebration of love: Birgit Schuurman & Arne Toonen

Deze week spraken wij af met het talentvolle koppel Birgit Schuurman en haar man regisseur Arne Toonen, ter viering van ons limited edition project 'in celebration of love' met het Franse merk Armor-Lux. Toen Birgit en Arne nog geen drie maanden bij elkaar waren tatoeëerde Henk Schiffmacher een hart op de pols van Birgit en Arne met elkaars naam erin. Wij vroegen hen alles over hoe dit allemaal tot stand kwam, de jaren erna, lopende projecten en meer.

Jullie zijn zo'n cool koppel en de liefde straalt van jullie af, ook tijdens de shoot. Zouden jullie ons iets kunnen vertellen over hoe dit ooit ontstaan is? Wat dacht je toen je Arne zag, en Arne wat dacht jij toen je Birgit ontmoette?

Birgit: Ik zag Arne voor het eerst op Schiphol toen ik naar Miami vloog voor videoclip-opnames. Arne ging mee als camara-assistent. We bleken naast elkaar te zitten in het vliegtuig. De hele week daar cirkelden we om elkaar heen. Ik vond hem te gek, leuk, grappig en knap. Hij had lang haar, trainingsbroek en een trailertrash-petje. Een beetje een zigeuner, I liked it!

Arne: Ik dacht: “Damn, die is echt wel knapper dan ik me had voorgesteld”

Als jullie elkaar zouden moeten omschrijven via een liedje, welke zou dit dan zijn?

Crazy in Love van Beyonce & Jay-Z, dat liedje draaide toen elke dag op de radio in Miami en beschrijft goed hoe we ons toen voelde en waar onze liefde zijn oorsprong vindt.

Waarom is Arne the one for you en waarom is Birgit dat voor jou? 

B: Omdat hij een combinatie heeft van: aantrekkingskracht  (knapheid dus) humor, lief, zorgzaam, ambitie en onvoorwaardelijkheid.

A: Totaalpakketje: leuk, lief, stoer, zorgzaam en knap.

Wie zouden jullie spelen in een film?

Marion Cottilard en Johnny Depp.

Wat is liefde voor jullie?

B: Liefde is er onvoorwaardelijk voor de ander zijn. Liefde is alles.

A: Liefde is elkaars passies en een gezin delen met elkaar.

In welke outfits zien jullie elkaar het liefst?

B: In een trainingsbroek met wit hemdje, of spijkerbroek met simpel shirt.

A: High heels & lingerie.

Wie was jullie first crush?

B: Dat waren 2 jongens op de lagere school, Martijn en Sicco. Ik was 10 denk ik.

A: Vanity six of Annie…haha 

Hoe ziet de perfecte zondag voor jullie uit?

B: Niks gepland hebben, wakker en de zon schijnt, lekker ontbijten, naar buiten gaan en of de stad in wandelen of naar strand toe rijden en wel zien wat er dan gebeurd. Heeft te maken met ongedwongenheid, zon, warme wind, lekker eten en drinken, onverwachte ontmoetingen, en lekker spelletjes spelen met ons zoontje.

Hebben jullie een romantische anecdote van iets wat jullie voor elkaar gedaan hebben die je met ons zou willen delen?

Toen we nog geen 3 maanden verkering hadden heeft Henk Schiffmacher een hart op onze polsen getatoeëerd met elkaars naam erin. 4 jaar later tijdens onze bruiloft wisselden we geen ringen uit, maar kwam Louise Schiffmacher met een kussentje aanlopen met daarop een tatoeëer-apparaat. We gaven elkaar een hand en Henk zette toen bij ieder een stip op de hand, waar de duim van de ander uitkwam. 

Met welke projecten zijn jullie nu allemaal bezig?

B: Ik ben nu bezig met alle promotie rondom mijn album A FOOL FOR LOVE. 28 maart is de albumpresentatie in de Melkweg. Dus ik ben druk aan het repeteren en promotie-optredens bij radio’s, TV, interviews. 

A: Ik ben zoals altijd bezig met meerdere filmprojecten die in ontwikkeling zijn. Zeer waarschijnlijk draai ik in september een nieuwe grote bioscoopfilm en nu ben ik bezig om de opnames voor te bereiden van een test-film, een soort trailer die ik ga draaien voor een eigen script. Een futuristic-motor-love-story. Met die trailer kan ik hopelijk investeerders overtuigen dat ze met mij deze film moeten maken. Gaat heel vet worden!

Jullie wonen in de Pijp in Amsterdam, wat zijn jullie favoriete plekjes?

B: Wijmpje Beukers is een heel fijn eetcafe/restaurant. Lekker betaalbaar eten met ontzettend lieve eigenaren. Het heeft een soort huiskamer-vibe.

Wat vinden jullie een mooi tekstje waarin liefde beschreven wordt?

Uit Sweet Surrender  (song van mijn nieuwe album, geschreven voor ons zoontje):

“You should know you’re not only a wave

You will always be the wild, wide sea

And I will be the one who stays”

Prachtig inderdaad! En Birgit, jouw nieuwe album komt bijna uit. Zou je ons daar iets meer over kunnen vertellen? Hoe begint bij jou het schrijfproces voor een nieuw album?

A FOOL FOR LOVE is mijn meest autobiografische album tot nog toe. Ik zing over mijn verlangens naar wat is geweest en wat nog moet komen. Over mijn lust for life. Ik zeg sorry, ik troost, ik twijfel, ik kies en ik verklaar de liefde. Het is een pop-plaat geworden waar cello, gitaar en piano soms samensmelten met vette beats of 8-’s synths. Het gaat van heel intiem naar bombastisch. 

Ik heb 25 songs geschreven en daar zijn er uiteindelijk 10 van op het album gekomen.

Ik ga gewoon zitten met iemand die gitaar of piano speelt en vaak kan diegene ook een demo-productie opzetten. We beginnen gewoon met een willekeurig akkoord en dat zorgt vaak weer voor een bepaalde vibe die mij inspireert qua onderwerp en tekst. Maar soms begin ik ook aan een sessie met verschillende tekstflarden, met een onderwerp waar ik graag over wil schrijven en dan bouwen we vanaf daar. Het blijft magisch om aan het einde van een schrijfdag iets te hebben gemaakt dat in de ochtend nog niet bestond.

Welk liedje op het album heb je als eerste geschreven en waar gaat dit liedje over?

Van de songs die op het album staan is AMPLIFY de “oudste”. Die schreef ik vorig jaar tijdens een sessie met 3 anderen. Het gaat over een nog geheime liefde die zo groots is dat je hem wel van de daken zou willen schreeuwen. Ik zou onze gefluisterde woorden willen versterken en de wereld in sturen.

Welk liedje had jij het liefst zelf geschreven?

Someone like you van Adele. Het is een bittersweet lovesong. Melancholisch maar met een “silver lining”.

Wat zijn voor jou inspiratiebronnen tijdens het maken van muziek?

Qua inspirerende artiesten zijn dat: London Grammar, Lana del Rey, Haevn, Olafur Arnalds, Oscar & the Wolf, Aurora, Alex Vargas, Birdy, Florence & The Machine.

Check op Spotify maar mijn playlist: “Birgit Schuurman Loves…”.

Wat zijn 3 albums die volgens jou echt iedereen gehoord moet hebben?

Oe, dat vind ik een hele lastige…Ik zou er wel 50 op kunnen schrijven.

Nou, komt ie:  

- Chilly Gonzales – Solo Piano II
- My baby – Shamanaid
- The best of Chet Baker...

Dankje Birgit en Arne!

Helaas is deze limited edition helemaal uitverkocht.

Pictures shot by the talented Charlotte Apituley.